Itečkári v Davinci a ich soft skills

Publikované: 20. sep 2017 13:41

Môj blog je o tom, aké soft skills by mal mať človek (developer, tester, deployment špecialista, atď.) v IT firme. Keďže Davinci software je prvá IT firma, v ktorej pracujem, budem písať o nás, o ľuďoch akých hľadáme a o soft skills, ktoré by mali mať.

V našej firme som cca 3,5 roka a spolu s mojimi kolegami sa snažíme nájsť tých správnych ľudí, ktorí medzi nás zapadnú. Neskúmam ich technické schopnosti. Po prvé, nemám na to vzdelanie a po druhé, stále mám pocit, že som z inej planéty keď počúvam tie otázky ohľadom technických znalostí.  Nesmierne si však vážim každého kto robí v IT a niekedy sa čudujem čo v Davinci robím ja. Čomu sa venujem je odhaľovanie toho, v čom sú kandidáti zaujímaví, rovnako ako v hľadaní ich dobrých a zlých stránok – „human side of a person“.

Môj blog je o tom, aké soft skills by mal mať človek (developer, tester, deployment špecialista, atď.) v IT firme. Keďže Davinci software je prvá IT firma, v ktorej pracujem, budem písať o nás, o ľuďoch akých hľadáme a o soft skills, ktoré by mali mať.

 

1. Komunikácia

Komunikácia je kľúčová. Musí byť jasná, zrozumiteľná  a otvorená. Zlá komunikácia sa rovná zlá práca. U nás (a pravdepodobne v každej inej firme) pracuje mix introvertov a extrovertov. Vtedy vie byť komunikácia ešte náročnejšia. Vždy sa však musí nájsť cesta ako spolu komunikovať a spolupracovať. Potrebná je asertivita a naučiť sa ako povedať “NIE”. Nie vždy je to jednoduché a ja sa to stále učím. Veľmi dôležité je vedieť argumentovať. Týka sa to hlavne mítingov, kde je treba predniesť tie správne argumenty pri návrhoch riešení bez toho, aby sa v miestnosti zvýšila teplota J. Ľudia totiž niekedy zmeny veľmi ťažko akceptujú.

2. Feedback

Ku komunikácii patrí aj feedback. Učíme preto ľudí (aj prostredníctvom soft skills tréningov) ako feedback dávať a ako ho prijímať. Musím povedať, že nie vždy je to ľahká úloha, hlavne ak ide o negatívny feedback. Ale aj negatívny feedback sa dá komunikovať pozitívnym spôsobom (ako napríklad motivovať človeka, aby sa zlepšoval, učil sa ako niekomu povedať, že nerobí dobre svoju prácu, že je s ním nadriadený nespokojný, mal by lepšie komunikovať s ostatnými v tíme, atď.). Samozrejme ľahšie sa dáva pozitívny feedback, ako napríklad pochvala za dobre odvedenú prácu či za pozitívny prístup k tímu.

3. Empatia

Empatia znamená vedieť sa vcítiť do kože iných. Napríklad pri riešení problému, pri robení dôležitého rozhodnutia. Toto je veľmi dôležité najmä v tíme. Snažiť sa pochopiť prečo sa človek rozhodne tak ako sa rozhodne, ako sa asi môže cítiť a čo by som robil ja na jeho mieste.

4. Priebojnosť

Priebojnosť je predpokladom úspechu a rastu itečkárov. To že človek dostane zamietavé stanovisko na svoj nápad, nemôže znamenať to, že sa len tak vzdá. To sa vždy cení. Je veľmi dôležité, aby itečkári vedeli nájsť správny balans medzi tým dokedy sa na pílu ešte tlačí a kedy sa už treba podvoliť väčšinovému názoru. Toto často spôsobuje nevôľu a nespokojnosť, ale s nazbieranými skúsenosťami začínajú všetci viac a viac rozumieť tomu, že bez boja neexistuje víťazstvo v podobe tej „podľa mňa“ najlepšej implementácie.

5. Zvedavosť

Zvedavosť je hnací motor vnútorného rozvoja. Je dôležité, aby sa ľudia v IT svete neustále rozvíjali, učili nové technológie a hľadali nové riešenia. Nič nie je horšie ako znudený itečkár.

6. Teamwork

Mať chuť a ochotu pracovať na projektoch s inými ľuďmi, riešiť spoločne problémy a hlavne držať SPOLU je najdôležitejšie. Dobrá atmosféra v tíme sa rovná dobrá práca. Ak je v tíme zlá komunikácia a spolupráca, znamená to zlú atmosféru a tým pádom nespokojných ľudí. Together We Achieve More. 

7. Active listening

Táto zručnosť je o tom, že ste dobrí poslucháči a ste schopní pochopiť a interpretovať to, čo ste práve počuli. Dôležité je to hlavne na mítingoch, kde sa napríklad u nás stretávajú dve strany – slovenská a holandská (v niektorých prípadoch aj indická). Tu niekedy môže vzniknúť zaujímavá situácia kvôli jazykovej bariére. Mám za sebou zopár pohovorov s indickými kandidátmi a tam je aktívne počúvanie veľmi dôležité a najmä interpretácia toho čo bolo povedané. Tu môže ešte jednoduchšie nastať chyba v komunikácii, poprípade vtipná situácia, keď aj správne vysloviť meno kolegu môže byť niekedy náročné :).

8. Time management

Nie každý má dobrý time manažment a niekedy to vie narobiť chaos najmä ak ide o prácu v tíme. Treba si vedieť dobre rozdeliť pracovný čas na konkrétne úlohy, dobre delegovať a poznať priority.

 

Opísala som zopár soft skills, ktoré podľa mňa musí mať človek v IT firme (ako je Davinci). Pre mňa je práca v Davinci neustále učenie sa ako komunikovať s ľuďmi (niekedy je to aj kurz sebaovládania :)).

Na záver len asi toľko, že soft skills sa človek môže naučiť a môže sa v nich zlepšovať len ak sám bude chcieť. Ako povedal John Powell “Genialita v komunikácií je schopnosť byť celkom úprimný a zároveň ohľaduplný.” Ja s týmto výrokom súhlasím. A vy?

 

  • Lucia Harušťáková

    HR Generalist

    Lucia má v Davinci software na starosti HR oblasť. Snaží sa zabezpečiť všetko pre to, aby boli naši ľudia spokojní. Ak ju počas dňa nenájdete v rozhovore s niekým z členov tímu, pravdepodobne sa venuje hiringu, developmentu, alebo administratíve.

We want you

Do you see yourself working with us? Check out our vacancies. Is your ideal vacancy not in the list? Please send an open application. We are interested in new talents, both young and experienced.

Join us